Om selskapet

Leif Fors, som etablerte Fors Mekaniska Werkstad (Fors MW), var en ekte gründer. Som tilfellet ofte er med gründere, ligger ikke engasjementet så mye i selve målet, som i veien frem dit. Dette er kanskje årsaken til at selskapet hans har drevet virksomhet i så mange forskjellige sektorer: innen konstruksjon, basert på Leif Fors’ enorme erfaring i byggebransjen, innen hundehold på store landeiendommer i jaktsesongen, steinbruddsdrift i Portugal, bare for å nevne noen få.
«Historien om Fors MW er historien om en sann entreprenør»

På slutten av 1980-tallet hadde Leif aldri trodd at maskinvirksomheten skulle bli starten på en reise som førte til at et av Europas største produksjonsanlegg for skog- og jordbruksmaskiner ble etablert i Estland. Leif fortalte hvordan det hele startet: “På slutten av 80-tallet tok jeg en ferje til Estland. Det som drev meg til å ta turen, var rett og slett ren nysgjerrighet og en god porsjon interesse generelt. Men elendigheten jeg ble vitne til blant folk bare 400 kilometer fra svenskekysten, berørte meg dypt.

Jeg kunne ikke bare lukke øynene for det, riste det av meg og reise hjem. Som gründer følte jeg meg forpliktet til å gjøre noe. Jeg valgte å bli og har egentlig aldri virkelig vendt tilbake etter det. Jeg så elendighet, men også muligheter. En mulighet for meg personlig til å skape meg en fremtid der, men også muligheten til å engasjere meg, utgjøre en forskjell og skape en fremtid for andre”. Fors MW ble etablert i 1992 og er dermed det eldste svenske selskapet i Estland.
Leif fortsatte: “Selskapet startet ved å produsere alt fra sirkelsager til lysestaker, men virksomheten gikk bare sånn passe. Min interesse for skogbruk ga meg ideen om å lage en tømmerhenger”. Som sagt, så gjort. Den første FARMA-hengeren ble konstruert på fabrikkgulvet. I starten var ikke kvaliteten noe å skryte av, men prisen var sensasjonell. For aller første gang hadde små skogbrukere råd til å kjøpe en tømmerhenger, og salget tok snart av. På den tiden ble FARMA bare laget i en eneste modell, i dag er FARMA en av Europas bestselgende tømmerhengere, og den leveres i en rekke modeller som kan varieres nesten i det uendelige.  Dette skyldes ikke noen spesielt unik egenskap, men at vi har vært flinke til å holde utsalgsprisen nede, samtidig som vi har opprettholdt høy kvalitet på produktet.

Leif sa: “Jeg har alltid likt skoger, og det førte naturlig med seg en sterk interesse for land og jord. Tidlig på 90-tallet var det spennende å starte egen skog- og landbruksvirksomhet i Estland. I dag består bruket av 1357 ha i ett jordstykke, hvorav 900 ha skog. Valget av tømmerhenger var opplagt, og i løpet av årene har det vært iherdig testing av Fors MW-produkter på gården. Mange ganger kom jeg til fabrikken mandag morgen etter en helg med hardt arbeid på gården, der jeg i irritasjon kunne ende opp med å involvere alle i ett eller annet, for eksempel at en sylinder var feil plassert. Men vi lærte en god del underveis. Vi lærte å bruke produktene våre i praksis”.

I dag er Fors MW et fremgangsrikt selskap med flere hundre ansatte, datterselskaper i Sverige og i Kina og tre markedsledende merker: FARMA, BIGAB og FARMA-N (tidligere NIAB). Fors MW har opplevd og overlevd alt, fra den estlandske bankkollapsen i 1997, som nesten gjorde oss konkurs, til februarnatten i 2006 da brannalarmen knyttet til mobiltelefonen min begynte å ringe klokken fem om morgenen. ”Jeg kjørte med lynets hastighet til fabrikken, bare for å konstatere at livsverket mitt stod i flammer”, minnes Leif. Brannen gjorde så omfattende skader at den endte opp som historiens største industribrann i Estland.

I ettertid kan kriser ofte vise seg å være de beste læremestrene. Og i arbeidet med å få virksomheten tilbake i normal drift igjen, var planlegging avgjørende. Den fysiske gjenoppbyggingen krevde en stor innsats, samtidig som vi var nøye med at vi skulle oppfylle den forpliktelsen vi hadde til å ivareta markedets behov og preferanser med hensyn til produktene våre. Vi fikk dermed raskt stablet oss på beina igjen. Vi fant den riktige balansen mellom gjenoppbygging og fortsatt produktinnovasjon og -utvikling, fordi dette var den drivkraften som hadde styrt Fors MW allerede fra starten av.

Produktutvikling har vært vår lidenskap så lenge MW har eksistert. Vi har alltid gått inn for å forbedre oss og vil fortsette med det. Vi tror at Leif ville vært stolt over dagens status hvis han fortsatt hadde vært blant oss. Etter flere års kamp mot kreften måtte Leif Fors dessverre gi tapt i april 2015. 

Vår historie har gjort at vi har stor respekt for fremtiden. Vi vet at alt kan skje. Vi vet at man aldri er bedre enn den siste innovasjonen eller den siste kundekontakten. Følg vår reise videre gjennom bloggen vår på www.forsmw.blogspot.com og kanalene våre på sosiale medier.

Leif Fors

Stifter av Fors MW

*Dessverre gikk Leif Fors bort i april 2015 etter å ha kjempet mot kreft i mange år. Fors MW drives nå av en stiftelse.
KONTAKT
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
STØTTE
Tel: +46(0)11165770
E-mail: aftermarket@forsmw.com
AS FORS MW @ 2021 | Cookies
Vi forbeholder oss retten til å endre spesifikasjoner uten forvarsel. Alle bilder er kun for illustrasjonsformål.